Stagelopen in stappen |
Nannette Ripmeester, directeur en oprichter van Expertise in Labour Mobility, uitgever van de boekenreeks ‘Looking for work in…’ – Rotterdam
website: labourmobility.com
Wat voor soort organisatie is Expertise in Labour Mobility?
Expertise in Labour Mobility kan het beste worden omschreven als ‘een consultancybedrijf gespecialiseerd in onderzoek, informatie en training op het gebied van mobiliteit op de internationale arbeidsmarkt’. Onze grootste kracht is het adviseren van zowel individuen als bedrijven bij hun activiteiten op de internationale arbeidsmarkt.
We geven daarbij workshops, hebben een serie met loopbaangidsen, maar helpen bedrijven ook met het opzetten van en communiceren over hun buitenlandse mobiliteitsbeleid, dus dat wat ze doen voor hun expats. Juist het werk voor grote internationale werkgevers gecombineerd met het helpen van jonge mensen met hun eerste stappen op de internationale arbeidsmarkt is een goede kruisbestuiving.
Wat zijn de belangrijkste aspecten waar je op moet letten als je in het buitenland solliciteert?
Wees je bewust van de culturele verschillen. Jij vindt het misschien heel normaal om je CV op te vouwen en in een enveloppe te stoppen, maar een Duitse werkgever vindt dat een “rommeltje”. Daar vouw je nooit een CV, maar stop je het in een speciale sollicitatiemap (Bewerbungsmappe), samen met alle andere benodigde bijlagen, en stuur je het in een grote enveloppe op. Dus niets vouwen, en een postzegel erop als je succes wilt hebben in ons buurland en dat is nog maar één voorbeeld.
Staan organisaties in andere Europese landen wel open voor stagiairs uit Nederland?
Daar is geen standaardantwoord op te geven, maar als je als stagiair een goede reden hebt om naar het buitenland te gaan (en mooi weer is geen goede reden J) en dat zo kunt vertellen dat de stagegever er ook zijn of haar voordeel in ziet, denk ik het wel. Een buitenlandse stage staat in ieder geval goed op je CV!
Hoe kun je je daar als student het best op voorbereiden?
Informeer vooraf goed wat de stageplek, het bedrijf en het land te bieden hebben en weet duidelijk te maken wat jouw toegevoegde waarde is als stagiair uit een ander land.
Wat moet je zeker doen? En wat zeker niet?
Doen: je eigen toegevoegde waarde weten. Weten wat je sterke en zwakke punten zijn. Dat zijn dingen die je verder kunnen helpen.
Niet doen: denken dat je geen concurrentie hebt uit het land waar je stage wilt lopen – dat is een onderschatting van de stagiairs uit het desbetreffende land, niet slim richting de stagegever en een overschatting van je eigen kansen!
Uit de MotivatieMonitor voor HR-professionals – een onderzoek in opdracht van Nobiles Media en Accountemps – blijkt dat werkgevers een buitenlandstage op je CV tegenwoordig minder van belang vinden. HRM-professionals hechten vooral waarde aan ambitie, leergierigheid en flexibiliteit.
Is dat ook jullie ervaring?
Ambitie, leergierigheid en flexibiliteit zijn alle drie vaardigheden die je juist kunt laten zien door middel van een buitenlandse stage. Werkgevers zoeken inderdaad die eigenschappen, maar hoe toon je als kandidaat aan dat je ambitie hebt? Bijvoorbeeld door te laten zien hoe moeilijk het was om een buitenlandse stageplek te bemachtigen en dat het je toch gelukt is.
Wytske Siegersma, functie: international projects coördinator
Hoe ben je in deze functie terechtgekomen?
Tijdens mijn master was ik op zoek naar een stage en ben ik via het Talent & Career Center van Groningen in aanraking gekomen met Expertise in Labour Mobility (ELM). De timing bleek uiteindelijk van beide kanten niet optimaal te zijn en de stage ging niet door. Maar omdat ik het een erg interessant bedrijf vond waar ik graag aan de slag wilde, heb ik de website altijd in de gaten gehouden. Twee maanden nadat ik afgestudeerd was, zag ik een vacature bij ELM en heb ik gesolliciteerd. Dat bleek gelukkig een match!
Heb je zelf ook stage gelopen? Waar?
Tijdens de master van Romaanse Talen en Culturen aan de Rijksuniversiteit Groningen heb ik stage gelopen op de Nederlandse ambassade te Quito in Ecuador. Ik heb onderzocht hoe de ambassade het meest effectief de Nederlandse cultuur in Ecuador kan promoten. Daarnaast heb ik twee culturele projecten opgezet: een Nederlandse filmweek in het filmhuis daar, en een evenement voor straatkinderen in het oudste theater van Quito.
Wat biedt een stage in het buitenland volgens jou extra?
Stage lopen is natuurlijk bedoeld om eindelijk aan de slag de kunnen met de kennis die je in de collegebanken hebt opgedaan. Een stage in het buitenland betekent dat niet alleen je leer- en werkomgeving verandert, maar ook je leefomgeving. Omdat je even helemaal uit je dagelijkse routine bent, kom je jezelf tegen en word je ‘gedwongen’ tot zelfreflectie. Inzicht in je competenties en vaardigheden is niet alleen leerzaam voor jezelf, maar komt je ook zeker ten goede op de werkvloer. Daarnaast is het uiteraard de hele buitenlandse ervaring op zich die je stageperiode onvergetelijk maakt. Vooral het leren kennen van nieuwe mensen en culturen heb ik ervaren als zeer waardevol. Bovendien merkte ik dat ik veel heb gehad aan deze buitenlandse stage toen ik op zoek was naar een baan!
Voor meer informatie over Expertise in Labour Mobility zie labourmobility.com
Nannette Ripmeester en Wytske Siegersma.